Decem logoDecem text

Anyanyelvi vetélkedő Szőgyénben - tizedszer!

Tata és Szőgyén önkormányzata immár tizedik alkalommal szervezett vetélkedőt a szőgyéni Csongrády Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola felső tagozatos tanulói számára.

A vetélkedő témája évről-évre változik: hol egy-egy történelmi vagy irodalmi évforduló köré csoportosulnak a feladatok, hol pedig anyanyelvünk szépségeire és érdekességeire irányítják rá a versenyzők figyelmét.

Az április 22-én megrendezett verseny a „Szavakkal játszani” címet kapta - jobban mondva: kölcsönözte - Kosztolányi Dezsőtől, a magyar nyelv egyik legnagyobb mesterétől, aki 125 éve született.

A versengésben mindig négyfős csapatok vesznek részt. A győztes csapat tagjait – felkészítő tanárukkal együtt – a tatai önkormányzat a Fazekas utcai általános iskolával együttműködve hosszú hétvégére hívja meg Tatára.

A verseny megszervezésén a kezdetektől fogva ugyanaz a háromtagú csapat dolgozik: Tatáról Kristófné Szabó Szerafina könyvtáros és Osgyáni Zsuzsanna nemzetközi referens, Szőgyénből pedig Berényi Kornélia könyvtáros – „kultúrfelelős”. A gyerekek toborzásában és felkészítésében a szőgyéni Csongrády, tatai fogadásában a Fazekas iskola, illetve az ide járó gyerekek családjai közreműködnek. Évről-évre fontos szerepet játszik még a tatai programok lebonyolításában Csiszár József fazekas mester, a Tatai Televízió és a Kuny Domokos Megyei Múzeum is.

Az idei versenyt – a szokásoknak megfelelően – a két település önkormányzati vezetői is figyelemmel kísérték: dr. Szász Attila polgármester, továbbá Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester, Dinga László (a verseny zsűriének elnöke) és Kaszál József önkormányzati képviselők együtt örültek az eddigi legnépesebb mezőny, a  tíz csapat ügyességének, sikereinek. A tatai Fazekas iskolát Török Istvánné tanárnő képviselte, zsűritagként.

A legügyesebb és legsikeresebb csapat tagjai – név szerint Nágel Máté, Szász Richárd, Buglos Benjámin és Spek Balázs – egy szőgyéni pedagógus kíséretével május 6-ától 11-éig lesznek Tata város vendégei.
 

A mezőny
A zsűri
Kristófné Szabó Szerafina
A győztes csapat
Category: