Decem logoDecem text

Tata és Szőgyén - két keréken

Már csaknem negyedszázados testvérkapcsolat fűzi össze Tatát és a szlovákiai Szőgyén községet – de azt nem lehet mondani, hogy a két település belefásult volna a határon átívelő barátságba. Az idén is belevágtunk egy fiatalos, lendületes közös projektbe, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül.

Az új, ún. „kisprojektünk” rövid címe CYCLOCOOP, ami valamiféle kerékpáros együttműködést sejtet. És, bizony, így is van! A 2011-ben Tata-Szőgyén-Tata kerékpártúrának indult, majd 2015-ben Szőgyén-Tata-Szőgyén-Tata kerékpártúrává terebélyesedett, évente megrendezett esemény volt a kiindulópontja ennek a projektnek, amely azt a célt tűzte maga elé, hogy a fiatalok és a családok szemszögéből térképezze fel és mutassa be egy úti zsebkönyv formájában az érdeklődőknek a két település „jó helyeit”. No meg, természetesen, azt a kerékpáros útvonalat, amit a tatai és szőgyéni diákok az elmúlt évtizedben oly sokszor végigkerekeztek – oda és vissza.

De az úti zsebkönyv ide vonatkozó fejezetének az elkészítéséhez, ugye, a szokásosnál is alaposabban végig kell járni, nézni, fotózni azt a bizonyos utat, lehetőleg két keréken, lehetőleg együtt.

Csakhogy, közbeszólt a világjárvány, alaposan keresztülhúzva az eredeti, a közös kerékpározásra és együttes határátlépésre szóló terveket.

De nem olyan könnyű ám kifogni egy 24 éve tartó baráti kapcsolaton! Ha a hagyományos módon nem is, de részletekben azért mégis megvolt az idei kerekezés! Mivel az oltatlan diákokra karantén várt volna a szlovákiai oldalon – az oltott felnőttek pattantak nyeregbe!

Augusztus 24-én egy csapat elszánt szőgyéni biciklista – ezúttal csupán két diák volt a társaságban – Méri Szabolcs polgármesterrel és Szarka Andrea igazgatóval az élen, a párás idővel dacolva, sikeresen végigkerekezte a 70 kilométeres Szőgyén-Tata útvonalat és a koradélutáni órákban rendben megérkezett a tatai Kossuth térre, ahol Michl József polgármester, Rigó Balázs alpolgármester és önkormányzati munkatársak fogadták őket. Gyors felfrissülés és átöltözés az Új Kajakházban – és máris fehér asztalhoz ülhettek a szőgyéni résztvevők és tatai vendéglátóik. A legalább is a szőgyéniek által jól megérdemelt ebéd után a „kötelező” tatai kisvonatozás következett, a felső-tatai városrészen. A kisvonat az Öreg-tó partján, az Esterházy-kastélynál tette le a vendégeket, akik egy rövid alpolgármesteri bevezetőt követően – fáradtság ide vagy oda – nagy érdeklődéssel járták végig a kastély pompás termeit Lázár Ivetta vezetésével. Az Esterházy-vendégség ezzel azonban még nem ért véget: a kastély rendezvénytermében, hangulatos zene mellett alkalmuk nyílt a helyi termelők ínycsiklandozó remekeivel, sajttal, kolbászokkal, szalámikkal is megismerkedni. És ha mindez nem volt elég: a társaság a napot finom vacsorával zárta.

A késő esti búcsú nem volt fájó és nem volt hosszas, hiszen mind a vendégek, mind a vendéglátók tudták: már csak kettőt kell aludni, és újra találkozhatnak – ezúttal Szőgyénben.

És úgy is lőn! Augusztus 26-án reggel ismét kerékpárosoktól volt hangos a tatai Kossuth tér – de ők ezúttal nem jöttek, hanem mentek. Szőgyénbe. A jórészt fiatal felnőttekből és három diákból álló tatai társaságot Rigó Balázs és Purgel Zoltán alpolgármesterek vezették, méltó búcsúztatásukról pedig Michl József polgármester gondoskodott. A tatai csapat is kitett magáért, a visszafelé is 70 kilométeres, ráadásul sok helyen ravaszul emelkedő út nagyobbik részét két keréken küzdötte végig a társaság zöme. Az út utolsó szakaszán eleredő eső és az igazán nem várt végső kaptató ellenére, valamelyest kipirultan és lihegve, de alapvetően vidáman gurultak be Szőgyén főterére a tataiak, néhány lelkes szőgyéni kerekező – közöttük a polgármester, Méri Szabolcs – kíséretével. Pihenésre nem nagyon maradt idő, a megfáradt csapatot már várta a Pató Pál étterem, a maga súlyos asztali örömeivel. Miután a test megkapta, amit követelt, jöhettek a szellem és a lélek táplálékai. A könyvtár épületében a kávé mellett Bokor Klára szőgyéni világutazó vetített képes előadása ejtette ámulatba a társaságot, majd pedig a hatalmas Nagyboldogasszony-templom adott alkalmat meghitt, csöndes nézelődésre. A program a tájházban folytatódott, ahol Svajcer Edina, a tájház és múzeum vezetője szíves szavakkal vezette körbe a vendégeket. A tájház már egy hétvégi rendezvényre készült, de a tataiak kedvéért a fedett színpadot vendéglátó hellyé alakították át – itt került sor ugyanis a híres szőgyéni, Dékány József-féle kemencés lepény megkóstolására. A tájházi kiruccanás és a lepény sikere is tagadhatatlan volt. És még mindig nem értek véget a szőgyéni kulináris örömök: az este ismét az étteremben érte a vendégsereget, majd pedig, mintegy a nap zárásaként, helyi ízek további kóstolgatására nyílt lehetőség a Nyugdíjas klub épületében. És egyszer csak nem maradt más hátra, csupán a búcsúzkodás, és a hosszú hazaút az éjszakában…

Mondhatnánk azt is, hogy itt a vége, fuss el véle – de bizony, nem így van! Most jön csak a munka dandárja, amiben már igazán a fiatalok jutnak főszerephez, hiszen ők írják, rajzolják meg a kétszáz oldalasra tervezett Tata-Szőgyén zsebútikönyvet, szeptember derekán, nyolc napon keresztül, a határátlépést online kapcsolattartásra cserélve. Az útikönyvecskét, amelyben a két települést bemutató fejezetek mellett természetesen a kerékpárútvonal dimbjei-dombjai és nevezetességei is helyet kapnak, október végén veheti majd kézbe a nyájas olvasó. De addig még egy másik, figyelemre méltó kulturális esemény is sorra kerül Tatán, az Interreg „kisprojekt” keretében – ám erről majd talán később. Ráérünk arra még…

 

Szöveg: Osgyáni Zsuzsanna

Fotó: Cserteg István és Smidt Vera

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A cikk tartalma nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 


 

Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Tata és Szőgyén - két keréken
Category: