Decem logoDecem text

Csiszár József emlékére

2016. január 1-jén hosszú betegség után elhunyt Csiszár József fazekas mester.

1948-ban született Tatán. Édesapja, sőt nagyapja is tatai fazekas volt, aki 1903-ban nyitotta meg műhelyét az Eötvös utcában, ahol ma szerény cégér, egy kerek tál jelzi a fazekasműhelyt. A gimnáziumi érettségi után műszaki főiskolára járt, majd 1972-ben maga is a korong mellé ült. Elsősorban a hagyományos tatai kék és zöld minták szerepeltek a csontszín mázas edényein. Munkáit kiállították Tatán, Tatabányán, Oroszlányban, Szegeden és Budapesten. Külföldön Németországban rendezett önálló kiállítást. Néhány jellegzetes kerámiáját több alkalommal is bemutatták a Budapesti Nemzetközi Vásáron, valamint az 1982-es Frankfurti Vásáron is. Néhány darabja megtalálható a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban, és a Budapesti Néprajzi Múzeumban. Hét országos pályázaton vett részt, 1981-ben második díjat nyert. 1984-ben és 1986-ban szerepelt az I Maestri Della Ceramica Moderna című, Faenzában megjelent kiadványban. 1991-ben népi iparművész címet szerzett. Gyermek és felnőtt szakkört vezetett Tatabányán, majd a Talentum Általános Iskola és Kézműves Szakiskola fazekas szakoktatójaként dolgozott. Nyolc éven keresztül, 2007-től 2014-ig közreműködője volt a Tata Város Önkormányzata által szervezett nyári nemzetközi tehetséggondozó táboroknak. 2014 tavaszán az ő munkái is bemutatkoztak Magyarkanizsán, a tatai alkotóművészek közös kiállításán.

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete a tatai fazekas hagyományok megismertetésében, ápolásában és továbbadásában végzett kimagasló szakmai és pedagógiai munkája elismeréseképpen 2012-ben a „Tata Városáért” kitüntetés ezüst fokozatában részesítette.

Búcsúztatása csendes, szerény személyiségéhez illően történt. Kívánságának megfelelően szűk családi körben helyezték örök nyugalomra. Emlékét szeretettel őrzik tanítványai, barátai, ismerősei.

Csiszár József emlékére
Csiszár József emlékére
Category: