Decem logoDecem text

A Nemzeti Összetartozás Napja Tatán - ahogy a szőgyéniek látták

2010-ben a Magyar Országgyűlés tanúságtételül elfogadta a trianoni békediktátumra emlékezve, a magyarság történetének e szomorú dátumát, június 4-ét, és emléknappá nyilvánította.
Ebből kifolyólag Tata Város Önkormányzata immár ötödik alkalommal a Nemzeti Összetartozás-napi rendezvénysorozatra hívja az elszakadt országrészek testvértelepüléseit, hogy erősíthessék a nemzet együvé tartozását.

Június 2-án érkeztek a szőgyéni, szovátai és magyarkanizsai önkormányzatok képviselői az anyaországi Tatára, a közös testvérvárosba. Ez idő alatt töltötte jutalomüdülését az Anyanyelvi vetélkedő négy nyertese a Csongrády Lajos Alapiskolából felkészítő tanárukkal. Ők is részt vettek néhány közös rendezvényen, így az egész napos soproni kiránduláson is, amikor közösen megtekintették a „hűség városa” néven is ismert határ menti város nevezetességeit.

Június 4-én, a délelőtti programban a testvérvárosok küldöttei tatai iskolákba látogattak. A szőgyéni delegáció a Fazekas utcai testvériskolában együtt emlékezett a diáksággal. A történelmi emlékezés után tanórákat tekinthettek meg az anyanyelvi vetélkedő győzteseivel együtt, akik egy prezentációban mutatták be iskolájukat.

Délután a Szőgyéni utca mellett lévő Mindszenty téren felavatták és felszentelték a szőgyéni emlékkeresztet, ahol Vígh Gábor szőgyéni és Michl József tatai polgármesterek mondtak ünnepi beszédet. A keresztet Tata Város Önkormányzata határozata alapján állították fel a Szőgyénből kitelepítettek emlékére. A kereszten lévő 18. századi öntöttvas korpuszt 1948-ban a Szőgyénből kitelepített Méri család vitte magával a száműzetésbe. A tölgyfát a keresztre a szőgyéniek adományozták, Smidt Róbert fafaragó készítette, míg a korpusz másolatát Baracska Árpád, a felszentelést Szalai Gábor és Farkas Zsolt plébánosok végezték. Közreműködők voltak: Berényi Kornélia, Pálmai József esztergomi tanár, a 9. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrzői, valamint a négy csongrádys diák, akik virágot helyeztek el az emlékkeresztnél.

Ezt követően a Nemzeti Összetartozás terén lévő emlékoszlopnál koszorúzással emlékeztek a 95 éve történtekre, ahol a szőgyéni delegáció nevében Vígh Gábor polgármester és Blahovics László alpolgármester helyezte el az emlékezés koszorúját. A Gútay Galéria adott otthont a magyarkanizsai építész, Puskás Károly fotókiállításának, melynek ünnepi megnyitója után a Magyary Zoltán Művelődési Központban Jótékonysági előadás következett. Az est bevételével Tata Város Önkormányzata a Szovátán épülő Mariánum –Tündérkert Lelkiségi és Kulturális Központot, illetve a benne helyet kapó Kodály Zoltán Népfőiskolát támogatta.

A kapcsolat, melyet Tata ápol a kívül rekedt országrészek testvértelepüléseivel, nem más, mint egy láthatatlan újraegyesítés, amikor a nemzet közös rendezvényeken újraépíti önmagát, megtalálva az elveszettet, újraépítve a szétszakítottat.

(Berényi Kornélia)

A Nemzeti Összetartozás Napja Tatán - ahogy a szőgyéniek látták
A Nemzeti Összetartozás Napja Tatán - ahogy a szőgyéniek látták
Category: