Decem logoDecem text

XV. Anyanyelvi vetélkedő Szőgyénben - a testvérváros, Tata szervezésében

A szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola az idén is megemlékezett névadójáról, Csongrády Lajos kántortanítóról, akinek családja generációkon át élt és dolgozott Szőgyénben a két világháború között. Az ez alkalomból rendezett Csongrády – hét gazdag programjai közt szerepelt az Anyanyelvi vetélkedő, melyet Szőgyén testvérvárosa, Tata önkormányzata szervezett, miként tizenöt éve minden tavasszal.

Hét, négy főből álló csapat indult a játékos anyanyelvi megmérettetésen az 5. – 8. osztályokból.
Az első díj, mint minden évben, egy gazdag programmal teli hét Tatán, mely június első hetében zajlik, így magába foglalja a Nemzeti összetartozás ünnepségeit is. Ez évben rendhagyó módon a 2. és a 3. helyezettek is Tatán tölthetnek egy hetet a nyári szünidő alatt, és minden versenyző értékes jutalomban részesült.

A tatai delegációt Vígh Gábor polgármester köszöntötte, ők Robozné Schőnfeld Zsuzsanna és Nágel Balázs képviselők vezetésével érkeztek. Szabó Szerafina könyvtáros állította össze a feladatokat, mint azt 15 éve minden alkalommal, és nem maradhatott el Osgyáni Zsuzsanna, Tata város külkapcsolatokért felelős referense sem, valamint Gútay Jánosné nyugalmazott magyar tanár, akit még a Fazekas utcai testvériskola pedagógusaként ismertek meg a szőgyéniek másfél évtizeddel ezelőtt.

A jó hangulatban zajló játékos vetélkedő után az iskola falán elhelyezett Csongrády Lajos emléktábla megkoszorúzása következett, melyen jelen voltak a testvérvárosi vendégek, az iskola diákjai és pedagógusai Szarka Andrea igazgató és Nothart Erika igazgató helyettes vezetésével, de tiszteletüket tették a helyi közösségek és szervezetek képviselői is. A „Gyökerek és szárnyak” című emlékezésen közreműködtek az iskola tanulói, a 32. sz. Szent Mihály cserkészcsapat tagjai, és a 9. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrzői.

Ezt követően az ünnepség az iskola udvarán elhelyezett Görgey szobornál folytatódott, ahová megérkeztek a 18. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat katonai hagyományőrzői, és együtt emlékeztek az 1848-49-es dicső tavaszi hadjáratra Görgey Artúr mellszobránál.

(Berényi Kornélia)
 

XV. Anyanyelvi vetélkedő Szőgyénben - a testvérváros, Tata szervezésében
XV. Anyanyelvi vetélkedő Szőgyénben - a testvérváros, Tata szervezésében
Category: