Decem logoDecem text

Tatai diákok Gerlingenben

Tata német testvérvárosában, Gerlingenben ez év szeptemberében 35. alkalommal rendezték meg a Straßenfestet, amelyen, a korábbi évekhez hasonlóan, részt vett városunk küldöttsége. Az idei fesztivál különlegessége volt, hogy Tata Város Önkormányzata több mint harminc tatai diák részvételét biztosította a rendezvényen, ezzel rendkívüli lehetőséget nyújtva nekik a német nyelv gyakorlására, és a testvérvárosi kapcsolatok építésére. A fiatalok kísérői Szabóné Salgó Mária és Katona Gabriella voltak a Tatai Református Gimnáziumból, valamint Kadlecsikné Stockbauer Csilla és Csábiné Gazdag Elvira az Eötvös József Gimnáziumból.A csoport szeptember 12-én, pénteken, korán reggel indult útnak. A nagy forgalom miatt az esti órákban érkeztünk meg Gerlingenbe, ahol helyi segítőink már nagyon vártak minket. Vacsora után elfoglaltuk szállásunkat a Brückentorhalleban, beszélgettünk, útitársainkkal ismerkedtünk.
A szombati napot mindannyian izgatottan vártuk, hiszen délelőtt Stuttgartba utaztunk. A városban két gerlingeni lány kalauzolt minket, meglátogattuk a Stuttgarti Városi Könyvtárat, amelynek különlegessége, hogy a tervezők fehér polcokkal és falakkal emelték ki a könyvek sokszínűségét. Ezután a belvárost tekintettük meg, ahol később lehetőségünk nyílt vásárlásra is. A kora délutáni órákban visszatértünk Gerlingenbe, ahol részt vettünk a Straßenfest megnyitóján, majd kezdetét vette a vásári forgatag. A rendezvényen sok magyarországi ismerőssel is találkoztunk, hiszen a Straßenfestet évek óta látogatja a tarjáni lángossütők csapata, valamint a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. kürtőskalács készítői, nekik ezúton is köszönjük a finom kóstolókat. A fesztiválon kipróbálhattuk a stresszlabda készítést is – több-kevesebb sikerrel – majd megkóstoltuk a híres német wurstot.
Vasárnap reggel ökumenikus istentiszteleten vettünk részt, ahol Gerlingen testvérvárosainak képviselői szólaltak fel anyanyelvükön. Tata képviseletében Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester asszony tartott beszédet. Az istentiszteletet követően idegenvezető segítségével fedeztük fel Gerlingent, ellátogattunk a református templomba, óvárosi utcákon sétáltunk. Délután a közeli ludwigsburgi kastélyban jártunk, ahol a szezonális tökkiállítást tekintettük meg és a mesekertben barangoltunk, itt sok új német mesével ismerkedtünk meg. A nap további részét a Straßenfesten töltöttük, a szállásra visszatérve pedig még sokáig beszélgettünk a nap eseményeiről.
A fesztivál végeztével hétfő reggel mi is hazaindultunk, majd a kora esti órákban érkeztünk meg Tatára. A Gerlingenben töltött pár nap során nagyon sok szép emlékkel gazdagodtunk, lehetőségünk nyílt gyakorolni a német nyelvet. Sokan közülünk most először jártak Németországban – az élményekkel teli utazás után biztosak vagyunk benne, hogy nem utoljára!
(Kerti Panna)

Tatai diákok Gerlingenben
Tatai diákok Gerlingenben
Tatai diákok Gerlingenben
Tatai diákok Gerlingenben
Tatai diákok Gerlingenben
Category: