Decem logoDecem text

Az Európa Díjas Tata képviseletében – Ankarában

Városunk a tavalyi év folyamán nyerte el az Európa Tanács legrangosabb elismerését, az Európa Díjat. Az Európa Díjas Városok Szövetségének meghívására Tata először vett részt a Szövetség közgyűlésén. A várost Michl József polgármester, valamint Dózsa Eszter diákpolgármester (Eötvös József Gimnázium) és Márkus Bence (Tatai Református Gimnázium) képviselte.Landolásunk után a napsütötte török fővárosban fogadóbizottság várt minket. Egy kedves török fiatal, Ahmet lett a kísérőnk, akivel már a repülőtérről a szállodáig tartó úton megtaláltuk a közös hangot. Sok érdekességet mondott Törökországról, Ankara történetéről, mi pedig pár szóban bemutatkoztunk, meséltünk Tatáról és a Patara történelmi fesztiválról is. Miután megérkeztünk szálláshelyünkre, találkoztunk a többi fiatallal, akik három különböző német városból érkeztek. A szállás elfoglalása után következett a vacsora, ennek keretében Ankara polgármestere köszöntött minket. Melih Gökçek immár húsz éve irányítja a nagyvárost, emellett a Szövetség elnökeként is tevékenykedik. A vacsora után elmentünk egy kisebb városnéző körútra; gyönyörű volt az esti Ankara.
Másnap délelőtt kezdődött a hivatalos program, a közgyűlés – illetve nekünk, fiataloknak az ifjúsági bizottsági találkozó. Az ünnepélyes megnyitón többek között Ahmet Davutoglu, a török miniszterelnök is felszólalt. A felnőtt küldöttségek tagjai a „A helyi hatóságok szerepe a kereskedelem fejlesztésében városainkban" címmel tartottak előadásokat. Mi, fiatalok, csak délután kezdtünk hozzá a saját témánkhoz – ez pedig az európai fiatalság drogokkal szembeni védelméről szólt. Előtte elvittek minket egy hatalmas ifjúsági központba, ahol olyan szülők gyerekei számára tartanak foglalkozásokat, akik munkahelyi elfoglaltságaik miatt napközben csak így tudnak felügyeletről gondoskodni a gyerekeik számára. A központban sportolásra is van lehetőség, ha a rajz szakkör, biliárd-, vagy a mozi terem nem kötné le a fiatalok figyelmét.  
Ebéd után kezdődtek az ifjúsági küldöttségek előadásai. A törökök prezentációjukban kiemelték, hogy országuk lakosságának 60%-a 35 év alatti fiatal. Fontos szerepet töltenek be az ifjúsági centrumok Ankarában, hiszen a foglalkozások mellett tanácsadást is biztosítanak a gyermekeknek – legyen szó akár munkakeresésről, vagy drogprevencióról. A németországi Regensburg programja is kitűnő. Elmondták, hogy például a 16 év alatti ittas fiatalokhoz a rendőrök pszichológust rendelnek. Sokszor tartanak sporteseményekkel egybekötött, úgynevezett ,,gyümölcsbárokat", ahol friss, alkoholmentes gyümölcskoktélokat készíthetnek és fogyaszthatnak a gyerekek. Megelőzésképp számos foglalkozást rendeznek, például egy speciális, ittas állapotot imitáló szemüveget próbálhatnak fel a gyerekek. Majd különböző feladatokat adnak nekik, melyek megoldása egyáltalán nem egyszerű – talán már ez is elveszi a kedvüket az alkohol- és drogfogyasztástól.
Mi, magyarok is jeleztük, hogy nálunk is nagy gondot fordítanak a megelőzésre. Az iskolákban iskolapszichológus van, akit felkereshetnek a diákok. Megemlítettük az ingyenesen hívható zöld számot, amit a problémákkal küszködők szabadon  tárcsázhatnak.
Az ifjúsági bizottsági ülés en résztvevő fiatalok zárónyilatkozatot fogadtak el, amely a mellékletben olvasható.
Este következett a gálavacsora, ami egy gyönyörű teremben volt. A színpadon török néptáncosok majd egy ankarai zenekar fellépését láthattuk. Kedves gesztus volt, hogy a zenészek magyar dallamokat is műsorukra tűztek.
Vasárnap, a reggeli után az Anka Parkba mentünk. Ez a város közepén elterülő, 1,25 millió négyzetméteres szórakoztató park Ankara leendő büszkesége. Az építkezések még mindig folynak, jövő júniusra tervezik az átadást. Ezután egy festői helyen ebédeltünk, majd az Ulus történelmi központba sétáltunk, melyet nemrég újítottak fel. Láttunk mecseteket, minareteket, egy régi római kaszárnyát valamint egy várat. A bástya tetejéről pedig gyönyörűen be lehetett látni az egész környéket.
A vacsora után az Ankara Star Park felé vettük az irányt. Ez egy nemrég átadott sétálópark és ,,lakótelep" a városban. A makettek és a tervrajzok bemutatása után zenés vízi-show-t láthattunk, ami mindannyiunkat lenyűgözött. Szökőkutakból spriccelő vízzel hoztak létre különböző formákat. Zenére váltogatták és alulról megvilágították őket. Még vízpárára is vetítettek képeket a város életéről. Ahmet, a kísérőnk elmondta, hogy ez az esti zenés műsor mindennapos látványosság.
Utolsó napunkon, szeptember 8-án már csak a hazaút várt ránk. Élményekkel telve, fájó szívvel hagytuk ott a török fővárost. Az internetnek hála a közgyűlésen megismert fiatal társainkkal itthonról is tudjuk tartani a kapcsolatot.
(Márkus Bence, Dózsa Eszter)

Az Európa Díjas Tata képviseletében – Ankarában
Az Európa Díjas Tata képviseletében – Ankarában
Az Európa Díjas Tata képviseletében – Ankarában
Az Európa Díjas Tata képviseletében – Ankarában
Az Európa Díjas Tata képviseletében – Ankarában
Az Európa Díjas Tata képviseletében – Ankarában
AttachmentSize
ankara_ fiatalok nyilatkozata.pdf31.85 KB
program brochure.pdf606.46 KB
Category: