Decem logoDecem text

Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!

A „Fiatalok lendületben” európai uniós program keretében Tata Város Önkormányzata által 2013-ban benyújtott pályázat sikeresnek bizonyult, így szovátaiakkal és lengyelekkel együttműködve egy egész tanéven át tartó demokráciaprojekt támogatására nyert pénzt az önkormányzat.
A projekt fő célja a 16-18 évesek felelős állampolgárrá válásának segítése, illetve a fiatalok bevonása a helyi szakpolitikai és döntéshozatali folyamatokba, annak érdekében, hogy jobb döntések születhessenek.  A résztvevő középiskolások a képviseleti demokrácia elméletével, gyakorlatával és a helyi önkormányzatok működésével ismerkedhetnek meg.
A pályázat megvalósításában Erdélyből Szováta önkormányzata és a Szovátai Ifjúsági Szervezet, Lengyelországból a Szent Kereszt Régió Marsalli Hivatala és a J. Pilsudski VII középiskola, Tatáról pedig a helyi önkormányzat és a Tatai Református Gimnázium vett részt.
A tatai résztvevők által írt részletes beszámolóból kiderül, hogy a projekt eredményesen zárult, sok tudással és élménnyel gazdagodtak a fiatalok.


Lengyel, magyar két jó barát! – ismerkedés Kielcében
A demokrácia projekt első fontos állomása a kielcei találkozó volt. Az első lengyelországi napunkon megismerkedtünk vendéglátóinkkal és szovátai társainkkal. A délelőtt folyamán prezentációkat hallgattunk, melyek a résztvevők városáról, az iskolarendszeréről és a Szent Kereszt régióról szóltak. A házigazdák bemutatták iskolájukat, körbe is vezettek minket. Ezután demokratikus úton kiválasztottuk a projekt logóját. A nyertes emblémán kézfogás látható, ez a közöttünk lévő együttműködést és az összefogást jelképezi. Délután városnézés volt a program, bemutatták a Püspöki Palotát, rövid tárlatvezetésen is részt vettünk itt. Este visszatértünk szállásunkra és kiértékeltük a nap történéseit.
A következő nap reggelén a „Homo homini” emlékművet látogattuk meg, ezután pedig a Kulturális Dialógus Múzeumba mentünk, ahol találkozhattunk a Szent Kereszt régió vezetőivel, közöttük Adam Jarubas marsallal. Lehetőségünk volt kérdéseket feltenni a régió vezetőinek, így sok értékes információhoz jutottunk a térség közigazgatásával és mindennapi életével kapcsolatban.
Délután a Helyi Demokráciafejlesztési Alapítványnál tettünk látogatást, itt Lengyelországról és a Szent Kereszt régióról tartottak számunkra előadásokat.
Másnap reggel meglátogattuk a  Regionális Önkéntes Centrumot, ahol több fiatal önkéntessel is találkoztuk, köztük egy magyar fiatalemberrel, Fodor Richárddal is. Elmesélték nekünk, hogyan kerültek bele ebbe az önkéntes programba, és milyen tapasztalatokat szereztek. Többek között megtudhattuk, hogy milyen önkéntes feladatokat látnak el, és hogy mely nemzetek segítői vesznek részt ebben. A délelőtt folyamán még ellátogattunk a Hazafias és Polgári Gondolat Központjába, ahol kreatív feladatokkal vártak minket a programszervezők, majd megtekintettük a központ állandó kiállítását. Ezáltal betekintést nyertünk Lengyelország XX. századi történelmébe és megismertünk az ottani kommunizmus éveit is . Ebéd után „A nap királyai” című filmet néztük meg angol nyelven. Az este folyamán kiértékeltük a találkozót és elbúcsúztunk a vendéglátóinktól és a szovátai részvevőktől. A lengyelországi út alkalmával rengeteg hasznos tapasztalatot szereztünk. A hazaút folyamán megálltunk Krakkóban, ahol egy rövid körbetekintés alkalmával megcsodálhattuk a történelmi város méltán híres főterét.

Az első lépések itthon, Tatán
A kielcei látogatás után, a szovátai találkozó előtt hat alkalommal gyűltünk össze, hogy a tényleges munkát elindítsuk, és előkészítsük a projektünket. A lengyelországi utazás kiértékelése után, "indításképpen" egy nagyon részletes és informatív előadást hallhattunk az önkormányzatiságról. Horváth Máté, a hivatal munkatársa ismertette velünk a helyi önkormányzatok létrejöttét, feladatait, felépítését. Az országgyűlési választásokról is szó esett, hiszen 2014-től több változást is bevezettek ezen a területen.
2013. október 3-án részt vettünk a tatai diákönkormányzat (TAVIDÖK) alakuló ülésén. Azért volt fontos ez az esemény, mert a két ,,halmaznak" közös része is van: a projektrésztvevők közül öten diákönkormányzatosokként is tevékenykedünk. A diákpolgármester és a diák-alpolgármester megválasztása után csapatunk a képviselőtestület tagjaival és Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester asszonnyal beszélgetett. Kérdéseink után betekintést nyertünk a város működési és beruházási költségvetésbe, valamint a Humán- és Ügyrendi Bizottság feladataiba, továbbá a képviselő-testületi ülésekről is szó esett beszélgetésünk során.
Október 10-én a városi ifjúsági fórum szervezésébe kezdtünk, hiszen az volt a célunk, hogy megismerjük a tatai diákság véleményét és javaslatait a városban élő és tanuló fiatalokat érintő kérdésekre vonatkozóan. Lényegében ez adta meg a demokráciaprojektünk alapját, így sok múlott a sikerességén. Plakátot készítettünk, hirdettük a városi honlapon és egy közösségi portálon is. Iskolánként tíz fő diákönkormányzatos fiatalt vártunk a rendezvényre. A fórum menetét – a diákok fogadásától a moderátorok kiválasztásáig – részletesen megbeszéltük, előkészítettük. Az október 18-i fórumot sikeresnek mondhatjuk, sok ötletet meríthettünk diáktársainktól. Ezeket kategorizáltuk, szétválogattuk, míg végül demokratikus szavazással elhatároztuk, hogy egy szabadtéri ifjúsági találkozóhely kialakításával foglalkozunk a továbbiakban. Volt, aki focipályát szeretett volna, míg mások a szabadtéri pingpongasztalokat hiányolták, vagy éppen a csoportosan elhelyezett padokat a parkokban – így született meg a szabadtéri találkozóhely elképzelése, amely terveink szerint az Építők Parkjában valósul meg.


A munka folytatódik – az erdélyi találkozó eseményei
Az ötletbörze után nem sokkal, novemberben az erdélyiek láttak minket vendégül. Izgatottan vártuk a szovátai találkozót. Hosszú utazás után érkeztünk meg a Szeifert Hotelbe, ahol szeretettel fogadtak minket lengyel és erdélyi társaink. Az első este pihenéssel telt, az elmúlt másfél hónap eseményeiről és fejleményeiről beszélgettünk a projektben részt vevő csoportokkal.
A találkozó első hivatalos napján megtekintettük a helyi iskolát, majd „jégtörő” és ismerkedős játékokkal folytatódott a délelőtt. Sokat tanultunk a csapatmunkáról és a különböző játékok során sok új, sőt néha meglepő információt tudtunk meg egymásról. A programot a Caritas munkatársai irányították. Délután kis csoportokra oszlottunk, többek között megismerkedtünk az Ifjúsági Stratégiával, a „Mindenki számít” gondolatrendszerével, és az előítéletekről, sztereotípiákról, azok pozitív és negatív vonulatairól beszélgettünk. Az esti „World Café” program keretében kis csoportokban ismertettük egymással egyéni terveinket, vágyainkat, ezekről rajzokat készítettünk, különböző gondolatébresztő kérdésekre kerestük a választ. A kielcei fiatalok prezentációja következett, a csapat a lengyel ifjúság munkakeresési problémáira és az oktatási rendszer megújítására fókuszált.
A következő reggel Korondra utaztunk, ahol az Aragonit Múzeumot tekintettük meg. Majd a parajdi sóbányába látogattunk, ahol egy egészen más világba, egy külön kis városba érkeztünk meg több tíz méterrel a föld alatt. A bátrabbak az akadálypályán mérték össze gyorsaságukat. A szállodába visszatérve Péter Ferenc úrral, Szováta polgármesterével találkoztunk, aki sokat mesélt nekünk a helyi fiatalok elhelyezkedési lehetőségeiről, a turizmusról, a városvezetésről. Ezután sétára indultunk, felfedeztük a Medve-tó környékét, a természeti szépségekben gyönyörködtünk. Este előadtuk prezentációnkat, társaink sok kérdést tettek fel nekünk, ők is úgy gondolták, hogy jó ügyért küzdünk.
Elérkezett az utolsó nap, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz látogattunk, lenyűgözött minket e helyek szépsége. Szűk sziklafalak között sétáltunk, majd a Gyilkos-tavat csodálhattuk meg, szerencsére ehhez az idő is tökéletes volt. Miután visszaérkeztünk a szállodába a szovátai csapat prezentációját láthattuk, ők az iskolai újság, és egy helyi zenekar támogatására készültek, mindkét ötletet nagy lelkesedéssel fogadták a csapatok. Az előbb említett helyi zenekar előadásával búcsúztunk el Szovátától, nehezen váltunk el egymástól.
A Szovátán töltött napok alatt rengeteget tanultunk a közös munka nehézségeiről, arról hogy milyen fontos az, hogy elfogadjuk egymást, és hogy megtanuljunk egy csapatként, egy emberként dolgozni a célért. Eredményes, és rendkívül hasznos napokat tudhattunk magunk mögött, de szomorúan hagytuk el Szovátát, hiszen tudtuk, hogy legközelebb csak márciusban találkozunk majd barátainkkal.


A szabadtéri találkozóhely részletes kidolgozása
A szovátai találkozó után következett a demokrácia projekt számunkra legfontosabb része: a szabadtéri ifjúsági találkozóhely tervének kidolgozása, előterjesztése. Mielőtt a képviselő-testület elé vittük volna javaslatunkat, alaposan utána kellett járni bizonyos dolgoknak, például a megvalósításhoz szükséges engedélyeknek. Csapatunk három részre oszlott, a pénzügyi, környezetvédelmi és építészeti szempontoknak, lehetőségeknek kis csoportokban néztünk utána. Felkerestük a vagyongazdálkodási csoport egyik munkatársát, az építéshatóságot, a főépítészt és a környezetvédelmi referenst. Mindenhonnan pozitív visszajelzéseket, hasznos tanácsokat kaptunk a projekt kivitelezéséhez. A projekt terve a 2014-es Gyermekbarát város intézkedési terv előterjesztésbe került bele. Részanyagunkat kis csoportokban készítettük el: volt, aki a látványterveket, a költségvetést vagy éppen a szöveges részt kapta feladatnak. A munkát Varga Dóra, a városi főépítész mellett dolgozó fiatal kerttervező mérnök koordinálta.
A gondosan elkészített előterjesztést először az önkormányzat két bizottsági elnökének, Borsó Tibornak és Kaszál Józsefnek mutattuk be, tehát lobbi beszélgetést folytattunk a pénzügyi és városfejlesztési bizottság és a humán- és ügyrendi bizottság vezetőivel. Ők még további kiegészítéseket javasoltak nekünk, de alapvetően nagyon jónak tartották a szabadtéri ifjúsági találkozóhely ötletét.  
Ezt követően mindkét bizottsági ülésre meghívást kaptunk. Az üléseken a bizottsági tagok további kérdéseket tettek fel nekünk, amelyekre sikeresen válaszoltunk. Végül mindenki „igen” szavazattal elfogadta tervünket.
A következő állomás a képviselő-testületi ülés volt. Polgármester úr és a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az Gyermekbarát város éves intézkedési terv előterjesztést, melynek egyik alpontja a mi munkánk volt. A város első embere külön kiemelte, hogy tervünk jól illeszkedik az új Ökoturisztikai Központ és az Által-ér völgyi kerékpárút együttesébe. A képviselők annak is örültek, hogy – reményeink szerint – a szabadtéri ifjúsági találkozóhely megvalósításához szükséges munka jelentős részét önkéntes tatai diákok végzik majd el.
A képviselő-testületi ülés után sajtótájékoztatót tartottunk a helyi televízió, rádió és újság számára, hogy mindenki értesülhessen az eredményeinkről.


Végre mi fogadhatjuk diáktársainkat Tatán
Miután március 26-án este érkeztek meg a szovátai és lengyel diákok, így az első együtt töltött napunk március 27-re esett. A reggeli találkozás után a napfényes Öreg-tó parton sétáltunk az Öreg-tó Club Hoteltól egészen a tatai várig. Eközben elmeséltük lengyel és szovátai barátainknak, mi is történt velünk az elmúlt öt hónapban, mióta nem láttuk egymást. Mindenki megosztotta a másikkal személyes élményeit. Bemutattuk nekik a szabadtéri ifjúsági találkozóhely helyszínét, felvázoltuk nekik, pontosan mit is képzelünk el ide, milyen célokat szolgálna ez. Ezután egy vicces játékkal kellett vendégeinknek feleleveníteniük az elhangzottakat. Majd a Cseke-tavat, azon belül pedig az angolparkot mutattuk be Tata nevezetességei közül. Itt egy tesztet töltöttek ki a fiatalok, mielőtt a vár felé vettük volna az irányt, és a polgármesteri hivatalba mentünk, ahol Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester asszony üdvözölte Tata önkormányzata nevében a vendégeinket. Délután Osgyáni Zsuzsanna projektfelelős és Varga Dóra vezetésével workshopokat tartottunk a Tatai Református Gimnáziumban – minden a demokráciával, és ezen belül a mi szerepünkkel volt kapcsolatos.
Március 28-án, pénteken elérkezett a nagy nap, a konferencia napja. Az eseménynek a Menner Bernát Zeneiskola Liszt Ferenc Hangversenyterme adott otthont. A programot Michl József, Tata város polgármestere és Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, Tata város alpolgármestere nyitották meg beszédeikkel. Ezek után a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai tagintézményének 4. osztályos tanulói műsorral kedveskedtek a vendégeknek.
Az első előadónk Karvalits Ivett, Eurodesk koordinátor volt. Előadásának címe: Az Európai Unió ifjúságpolitikai struktúrája, az ifjúság számára nyitott lehetőségek. Sok új információval gazdagodhattunk a témában. A második előadás a magyar ifjúságüggyel kapcsolatos kérdéseinkre adott választ Teleki László, Magyar Ifjúsági Konferencia titkárának köszönhetően. E két információkban gazdag prezentáció után egy kicsit könnyedebb stílusú előadás következett. Lengyel K. Péter klinikai szakpszichológus érzelmi oldalról közelítette meg a fiatalságot. A pszichológus szókimondó fogalmazása, közvetlensége különlegessé, érdekessé varázsolta az előadást. A diákok prezentációi előtt Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester ismertette Tata „Gyermekbarát város” programját. Alpolgármesterünk kifejtette, hogy Tata életében milyen fontos szerepe van a fiatalságnak és bemutatta, hogy Tata város vezetősége mit tesz a fiatalokért.
Az előadások után következtek a diákok prezentációi. A sort kielcei barátaink kezdték. Ismertették programjukat, céljaikat. Sorra vették, hogy mi mindent tettek azért, hogy elérjék a kitűzött célokat. Egy „csendes sarkot” alakítottak ki iskolájukban. Ezután erdélyi projekttársaink vázolták fel, hogy mit is tettek ezalatt a tanév alatt. Ők az iskolaújságot és az iskolai zenekar hangszereinek felújítását tűzték ki célul. Előbbi teljesen megvalósult – első számukból mi is kaptunk egy-egy példányt – utóbbi pedig egyelőre részben. Végül, de nem utolsó sorban a mi kis hazai csapatunk tartotta meg a bemutatóját. Beszámoltunk egész éves munkánkról, tapasztalatainkról, a célkitűzésről: a szabadtéri ifjúsági találkozóhelyről az Építők Parkjában. A konferenciát összegzés, értékelés zárta.
Délután fáradtan, mégis vidáman szállta meg a három delegáció a Vaszary János Általános Iskola tornacsarnokát. Schäfferné Czirok Vera és Varga Dóra vezetésével játékos sportfoglalkozáson vettünk részt. Vegyes csapatokat alkotva új csapatjátékot kellett kitalálni. Ezeket bemutattuk, és a csapatok kipróbálták egymás játékait.
Este a vacsoránál kimerülten összegeztük a napunkat. Mindenki új ismeretekkel gazdagodva tért nyugovóra.
A harmadik napon, március 29-én Budapestet mutattuk be fiatal barátainknak. Megérkezésünk után először a Parlamentet tekintettük meg. Láttuk a koronázási ékszereket is. Ezután egy kisebb városnézés következett, aminek során közösen ismerkedtünk Budapest nevezetességeivel. Később a Terror házában mutatták be mindannyiunknak, milyen is volt elnyomásban, terrorban élni még 30 évvel ezelőtt is. Amikor senki nem tudhatta pontosan, kinek, miről beszélhet, hiszen nem lehetett tudni, hogy ki besúgó, és ki nem… Rengeteg dolgot hallottunk a volt rendszerről, érdekességeket, amik ugyanakkor elrettentőek is voltak. Végül késő délután elindultunk hazafelé. Este, vacsora után egy helyi fiatal zenekar adott búcsú koncertet a hotelben. Élvezhető, jó zenét játszottak, mindenki szerette őket.


A tatai találkozóval a három csapat közös munkája lezárult, viszont itthon még volt alkalmunk néhányszor összegyűlni.
Április 8-án a polgármesteri hivatalba látogatott a tatai születésű Járóka Lívia EP képviselő asszony. Nekünk, a demokrácia projekt résztvevőinek is lehetőségünk nyílt találkozni és beszélgetni vele. Arra kért minket, hogy kérdezzünk bármit, ami a diákságot foglalkoztatja. Nagyon sok mindent megtudtunk tőle, mesélt arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, hogyan juthatunk el például az Európai Parlamentbe gyakornoknak. Beszámolt a brüsszeli munkájáról, mindennapjairól. Mi elmondtuk neki, hogy mi hogyan tevékenykedünk Tatán, milyen fejlődést értünk el a demokrácia projektben, mi az, ami jelenleg is gondot okoz a fiatalságnak. Később részt vettünk képviselő asszony sajtótájékoztatóján is, melyen Michl József polgármester úr is nyilatkozott.
      
Így láttuk mi…
„Számomra a legnagyobb élmény az volt, hogy bár a többieknél fiatalabb vagyok, jól kijöttünk egymással és rengeteg mindent tanultam tőlük. Sokszor végeztünk csapatmunkát, voltak közös feladataink. Betekintést nyerhettem a prezentációk, előadások segítségével a demokrácia rendszerébe. Amikor szerveztünk valamit, vagy szerettünk volna kivitelezni egy tervet, azt tapasztaltam, hogy nagyon sok hivatalos dolgot kell elintéznünk. Képviselőkkel tárgyaltunk, megnéztük a helyszínt, megvizsgáltunk egy-egy dolgot környezetvédelmi, építészeti célból is. Visszagondolva nagyon örülök, hogy Osgyáni Zsuzsanna kezdeményezésére bekerülhettem ebbe a demokrácia projektbe.”
(Teszáry Eszter Olga)

„Hogy mit kaptam ettől a projekttől? Egyrészről nagyon sokat tanulhattam a képviseleti demokráciáról. Letisztázódott bennem, hogy miként működik ez a rendszer, amelyben élek. Nagyon fontos része volt a projektnek, hogy a megszerzett tárgyilagos tudásomat rögtön alkalmazhattam, alkalmaznom kellett „élesben”, így még jobban elmélyültek az ismeretek. Emberileg is sokat kaptunk a projekttől. Külföldi barátokat, ismerősöket találtunk, de ami még fontosabb számomra, hogy a mi kis tatai csapatunk egy igazi közösséggé vált. Köszönöm, hogy részese lehettem valami újnak, valami másnak, valami elképesztő kalandnak!”
(Buzer Vanessza)
„A projekt alatt rengeteg új dolgot tanultam. Ismerkedtem új emberekkel, találkoztam új kultúrákkal. Úgy hiszem ez az év, a vele töltött munka még vissza fog térülni egyszer az életemben. Összességében egy nagyon jó programot zártunk, sajnos talán túl hamar. Én még benne lettem volna szívesen egy ideig.”
(Márkus Bence)

„A demokrácia projektben nekem a nemzetközi találkozók mellett a Szabadtéri Ifjúsági Találkozóhely megtervezése tetszett; nem volt egyszerű dolgunk, hiszen mindannyiunknak más elképzelései voltak. Örültem, hogy a hivatal életébe jobban beleláthattunk, és megtapasztalhattuk, hogy a bizottságok és a képviselőtestület is valóban nyitott a fiatalok, a mi javaslatainkra. Az itthoni foglalkozások közül a legérdekesebbnek azt tartottam, amikor az önkormányzatiságról volt szó, hiszen sok dolgot megtudtam ezzel kapcsolatban is. Úgy tettem szert új tudásra, hogy közben az addig tanultakat is kamatoztatni tudtam a projekt során. Nagy élmény volt számomra még Járóka Lívia EP-képviselővel is találkozni.”
(Dózsa Eszter)

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a projektben. Új emberekkel ismerkedhettem meg és rálátást szerezhettem a mai demokrácia működésére hazánkban. Ez a projekt kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy megismerhessem más emberek véleményét különböző érdekes kérdésekről, amelyek rendkívül fontosak és meghatározóak a jövőre nézve. Úgy gondolom ez az év mind jómagam mind a programban résztvevő társaim részére rendkívül hasznos volt. Rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodhattunk.
(Madarász Ádám)

 

Az összefoglalót készítették: Dózsa Eszter, Kerti Panna, Buzer Vanessza, Márkus Bence, Teszáry Olga, Madarász Ádám, Priegl Csongor

Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Velünk változhat a világ! Let's Make a Difference!
Category: