Decem logoDecem text

Tata és Pińczów testvérvárosi kapcsolatának 10. évfordulója

Testvérvárosi kapcsolatának tizedik évfordulóját ünnepelte Tata és a lengyelországi Pińczów település, amire 2014. június 27-29. között háromnapos programmal készültek a tatai vendéglátók. A testvérváros 24 fős delegációjának tagja volt a pińczówi polgármester, Włodzimierz Badurak, valamint a lengyel-magyar kapcsolatokat szívén viselő volt nemzetközi referens, Alina Pełka is, aki lelkiismeretes és megbízható munkájáért díszpolgári címben részesült.
A találkozó egy péntek délelőtti konferenciával kezdődött, melyet megtisztelt jelenlétével Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete és Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatója is, aki előadásában kifejtette a lengyel-magyar történelmi és kulturális kapcsolatok hosszú múltra visszatekintő összefonódását, emellett a magyarországi Lengyel Intézetről is érdekes információkkal szolgált. Ezt követően dr. Becsey Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági koordinátora osztotta meg a közönséggel gondolatait a két ország gazdasági helyzetéről és együttműködéséről.
A délelőtt második felében három Komárom-Esztergom megyei település számolt be lengyelországi kapcsolatairól. Ebben közreműködött Bayerné Jura Urszula, az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, tatabányai részről pedig Szalai Árpád, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, továbbá dr. Kancz Csaba, Tatabánya alpolgármestere. Végül a találkozó lényegét adó Tata- Pińczów testvérvárosi kapcsolatot Osgyáni Zsuzsanna és Alina Pełka mutatták be, akik a kezdetektől aktív résztvevői és támogatói ennek a barátságnak. A pińczówi önkormányzat jóvoltából lehetősége volt a jelenlévőknek megismerkednie hagyományos lengyel ízekkel is, hiszen egyenesen Lengyelországból szállítottak ínycsiklandó ételeket a pénteki rendezvényre. Délután, a nap fénypontjaként Michl József és Włodzimierz Badurak polgármesterek ünnepélyesen aláírták a testvérvárosi kapcsolatot megerősítő okiratokat, majd elismerések átadására került sor. Ezt a Lengyelországról szóló vetélkedő versenyzőinek díjazása követte, akik közül 5 szerencsés diák utazhat majd testvérvárosunkba, mindegyikük az Eötvös József Gimnázium tanulója: Bartha Kitti Csenge, Molnár Adrienn, Szepcsik Regina, Kerti Kornélia Anna és Dózsa Eszter.
A Víz, Zene, Virág Fesztivál nagyszabású rendezvényébe is bekapcsolódtak a lengyel résztvevők. Roman Kowalski nagykövet úr megnyitotta a lengyel művészek alkotásait bemutató kiállítást a Kuny Domokos Múzeumban, majd énekes és táncos produkciókkal színesítették a fesztivál programját pińczówi és kielcei fiatalok. Kielce a lengyelországi Szent Kereszt tartomány fővárosa. Ebbe a régióba tartozik Pińczów testvérvárosunk is. Emellett a kielcei Játékmúzeum akkori igazgatója segített a 2000-es évek elején Tatának Pińczów kiválasztásában. A kapcsolatfelvételben a 2002-ben alakult Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bros Stanislawné is jelentős szerepet játszott. A lengyel-magyar találkozó zárónapján a Szent Kereszt templomban felavatták az Isteni irgalmasság című festményt, melyben egy Budapesten tevékenykedő lengyel nemzetiségű pap is közreműködött.
Ezzel a háromnapos találkozóval erősebbé vált Tata és Pińczów kapcsolata, amit a visegrádi négyes együttműködés is csak még szorosabbá fűz. Ennek létrejötte egy 2005-ös, úgynevezett üzletember találkozóhoz köthető, melyre Pińczów, Tata, valamint szlovákiai és csehországi testvértelepüléseink, Szőgyén és Bystricze vállalkozói kaptak meghívást. Ezen a találkozón a négy település polgármesterei megállapodást írtak alá arról, hogy a jövőben elősegítik a városaik közötti gazdasági és egyéb kapcsolatokat. A tíz éves együttműködés során számos rendezvényre került még sor. Ezek közé tartozik a Rendszerváltó randevú a volt szovjet blokk rendszerváltó országainak, melyet az első szabad választások 15. évfordulójára szerveztek, de az ifjúsági találkozók, konferenciák, kiállítások sem maradhatnak említés nélkül. A Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére több lengyel emléktáblát is avattak Tatán, mint például a katyń-i vérengzés áldozatainak emlékére, illetve II. János Pál pápa tiszteletére elhelyezett márványtáblák. Ezekből is látható, milyen fontos Tata számára a magyar-lengyel barátság ápolása, melyre továbbra is nagy hangsúlyt fog helyezni. A két város kapcsolatának történetéről kiadvány is készült, amely a mellékletben elérhető.

(Tóth Edina Kinga)

Roman Kowalski, Włodzimierz Badurak és Katarzyna Sitko
Osgyáni Zsuzsanna és Alina Pełka előadása
Tata és Pińczów testvérvárosi kapcsolatának 10. évfordulója
Testvérvárosi okiratok aláírása
Alina Pełka díszpolgári címet kap
Lengyelországról szóló verseny eredményhirdetése
Képavatás a Szent Kereszt templomban
AttachmentSize
Tata_Pinczow_10.pdf5.07 MB
TATA - PINCZÓW 2004-2014.ppt11.11 MB
Category: