Decem logoDecem text

Öt napot töltöttünk Szovátán

Augusztus végén a Tata Város Önkormányzata által meghirdetett testvérvárosi vetélkedő nyerteseiként egy ötnapos erdélyi nyereményúton vehettünk részt. Augusztus 27-én, kedden kora reggel Bencze Szabolcs gépkocsivezetővel és Kristófné Szabó Szerafinával célba vettük Tata székelyföldi testvérvárosát, Szovátát. Már beesteledett, mikor megérkeztünk úti célunkhoz, ahol a gyönyörű környezetben, a Medve-tó mellett fekvő szálláshelyünk elfoglalása után egy hangulatos vacsora mellett ismerkedtünk meg Kiss Jánossal, Molnos Ferenccel és Józsa Andrással, akik ott tartózkodásunk ideje alatt gondoskodtak számunkra az emlékezetes és szórakoztató programokról (és étkezésekről :) ), továbbá rengeteg érdekes információval láttak el minket. Közülük is külön köszönet illeti Józsa Andrást, aki nem sajnálta a fáradságot, hogy „idegenvezetőként” egész kirándulásunk során velünk tartson. Mindvégig sikerült lekötnie figyelmünket (sokszor a másokét, akár a helyiekét is) történeteivel, helyi különlegességekkel, történelmi magyarázatokkal.
Másnap, az utazás fáradalmait kipihenve indultunk útnak a parajdi sóbánya hatalmas barlangjaiba majd megtekintettük a korondi porcelán készítésének folyamatát Józsa János fazekasműhelyében. Korond mellett megismerkedtünk a világ egyik legrégebbi csillagászati „távcsövével”, a likaskővel. A nap befejezéseképpen Vármezőre látogattunk el, ahol ízletes pisztráng-vacsoránk rendkívül szórakoztató beszélgetésbe torkollott egész heti vacsorapartnereinkkel (Molnos Ferenc, Kiss János és Józsa András) majd élményekkel (is) megtelve érkeztünk vissza szállásunkra. Csütörtökön Segesvár felé vettük az irányt. Útközben Petőfi Sándor utolsó napjainak állomásait láthattuk, a körtefát mely a hagyomány szerint utoljára látta költőnket verset írni. Farkaslakán Tamási Áron sírhelyét tekinthettük meg.  A pénteki napunk kevésbé mozgalmas, de legalább ugyanannyira élménygazdag volt. Reggelünket Szováta nevezetességében, a heliotermikus Medve-tóban kezdtük, majd egy kisebb sétát tettünk a városban.  Ellátogattunk Szejkefürdőre, ahol Orbán Balázs néprajzi gyűjtő síremlékét és az ő tiszteletére állított székelykapu gyűjteményt láthattuk. Marosvásárhelyre utazva a Teleki Tékán és a Kultúrpalota épületén túl a várossal is megismerkedhettünk egy szabad program keretében.  Ebédünket a híres Laci csárdában fogyasztottuk.  Szovátára érve elkészültünk a másnap reggli indulásra. Szombat reggel elbúcsúztunk vendéglátóinktól és nekiláttunk újra a nagy útnak. Józsa András velünk tartott, először Torockót mutatta be nekünk majd mielőtt Kolozsváron végleg elváltunk tőle, Mátyás király szülőházát, lovasszobrát és a Szent-Mihály-templomot tekintettük meg. A határon átérve betértünk egy kisebb étterembe, ahol már csak emlékként lebegtek előttünk a szerpentines utak és végeláthatatlan tájak. Mindannyian sok élménnyel tértünk haza és örömmel emlékezünk vissza az utazásra.
Köszönjük az utat elsősorban Osgyáni Zsuzsanna nemzetközi referensnek, aki szívügyének tekinti a testvérvárosi vetélkedő megrendezését és lebonyolítását valamint köszönet illeti Kristófné Szabó Szerafinát, aki immáron harmadik éve tartott velünk kísérőként az úton.


(Fodor Alexander, Kasznár Dávid és Király Zoltán)

Öt napot töltöttünk Szovátán
Öt napot töltöttünk Szovátán
Öt napot töltöttünk Szovátán
Category: