Decem logoDecem text

Beiratkozási ösztöndíj átadás Szőgyénben

Az Európa-díjas Tata Város Önkormányzata 2010-ben csatlakozott a Rákóczi Szövetség kisiskolásokat célzó programjához, hogy segíthessen felvidéki testvértelepülésének Szőgyénnek, ezúton a magyar tannyelvű iskola Beiratkozási Programjában.November derekán negyedik alaklommal érkezett a külhoni magyarságot segítő szövetség küldöttsége a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskolába, hogy annak a 11 elsős kisdiáknak és szüleiknek átnyújtsa a támogatást, akik a magyar anyanyelvi iskola mellett döntöttek. Ebben az adományban részesült a szomszédos Bart község kisiskolájának 5 elsőse és Kéméndről egy gyermek.
Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke - aki az idei évben Szent István-díjban részesült az összmagyarság érdekében kifejtett jelentős munkájáért – valamint Csáky Csongor alelnök, és Tata Város alpolgármester asszonya Robozné Schőnfend Zsuzsanna nyújtották át a 10 000 Ft támogatást minden gyermeknek és szüleiknek. Jelen volt Tatáról Osgyáni Zsuzsanna, a nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs is. Az elnök úr elmondta, hogy az állami költségvetés mellett Magyarországon 235 település önkormányzata csatlakozik a programhoz, mely az elszakított országrészek nemzetiségét támogatja. A jelenlegi támogatás részese volt a Budapest VI. kerület Terézváros Önkormányzata is, így az átadási ünnepségen az önkormányzat küldötte is jelen volt.
A vendégeket Szabó Melinda iskolaigazgató és Szász Attila, Szőgyén polgármestere köszöntötte. Az elsős kisdiákok kedves műsorral fogadták támogatóikat.
Tata Város Önkormányzata különös gondot fordít a határon kívül rekedt testvérvárosi kapcsolataira, köztük a felvidéki Szőgyén községre. 1947-ben Szőgyénből közel 135 családot telepítettek ki Tatára és környékére. 1997 óta hivatalos rangra emelt barátság köti össze a két települést. 2001 óta a tatai önkormányzat anyanyelvi vetélkedőt szervez szőgyéni iskolások számára, értékes ajándékokkal jutalmazva a résztvevőket. A nyertes csapat egy hosszú hétvégét tölthet Tatán.
2011-től Tata Város Önkormányzata a tanévzáró ünnepségen értékes könyvcsomagban részesít 3 alsó tagozatos és 3 felső tagozatos diákot, akik a magyar nyelv és a nemzeti kultúra terén kimagasló eredményeket érnek el.
A tizenhat éves kapcsolat alatt számos rendezvényt biztosítottak szőgyéni gyermekek és fiatalok részére, hogy ápolhassák anyanyelvüket és nemzeti kultúrájukat.

Berényi Kornélia, Felvidék.ma

Beiratkozási ösztöndíj átadás Szőgyénben
Category: