Decem logoDecem text

Tataiak táboroztak Magyarkanizsán

Kilenc tatai fiatalból álló társaság tölthetett el öt napot július elején a délvidéki testvérvárosban, Magyarkanizsán.
A tábor helyszíne a Tisza-parti cserkésztelep volt, ahol a helyi diákok mellett ferencvárosi és kiskunhalasi résztvevőkkel is megismerkedhetett a csapat. A táborozást az Európai Unió finanszírozta, az "Európa a polgárokért" programon keresztül.  Az ott-tartózkodás célja az ismerkedés volt, így több közösségépítő játékot játszottunk a hét során.
Első este zajlott a tábor hivatalos megnyitója. Fejsztámer Róbert köszöntötte a vendégeket a magyarkanizsai önkormányzat részéről, majd a városok bemutatkozója következett. Szóba került a gyermek- és ifjúsági önkormányzatok szerepe és működése az egyes településeken.  A kanizsaiak pedig büszkén ismertették a jól működő Vöröskereszt-csapat tevékenységét.
Mivel a Tisza partján sátoroztunk, nem lehetett kihagyni a kenuzást, hajókázást és a fürdőzést sem. Többször nyílt lehetőségünk vízi aktivitásra. Rendhagyó tanórán is részt vettünk, Kávai Szabolcs helyi történelemtanár tartott előadást „Magyarkanizsa történelme az őskortól napjainkig” címmel.
A zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület haditorna bemutatóval készült táborozóknak, majd a bátrabbak kipróbálhatták a korhű fegyvereket és íjászkodhattak is.
A hét közepén egy kimerítő túra várt ránk; a hét kilométerre lévő Csodakúthoz látogatott el a csapat. A sárgás vizű kút a legenda szerint meggyógyított és széppé varázsolt egy ízületi gondokkal küzdő cigánylányt a huszadik század elején. Habár a víz állítólagos jótékony hatását senki sem tapasztalta a csapatból, jól esett a finom dinnye késő délután, a puszta közepén.
Csütörtök délelőtt a vajdasági Képes Ifjúság magazin  – mely minden szerdán a Magyar Szó mellékleteként jelenik meg – szerkesztői és újságírói látogattak meg minket a táborban. A hetilap múltjáról és jelenéről esett szó, valamint a diákújságírók a pályázatok kihasználására hívták fel a figyelmünket. Majd Oláh Dóra grafikus, tetoválóművész mesélt a tetoválás történetéről.
Az utolsó nap a ferencvárosi és a magyarkanizsai önkormányzat képviselői látogattak meg minket. Kerekasztal-beszélgetés keretében vitattuk meg a fiatalok helyzetét az egyes városokban, illetve beszámoltunk a hét eseményeiről a delegációknak.
Az este közeledtével csapatfotót készítettünk, majd búcsút intettünk barátainknak és elindultunk hazafelé. Fáradtan, de sok élménnyel tértünk haza.

(Szöveg: Dózsa Eszter, képek: Kasznár Dávid)

Tataiak táboroztak Magyarkanizsán
Tataiak táboroztak Magyarkanizsán
Tataiak táboroztak Magyarkanizsán
Tataiak táboroztak Magyarkanizsán
Category: