Decem logoDecem text

Szőgyéniek, szovátaiak és magyarkanizsaiak Tata vendégei a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is határon túli magyar testvértelepüléseiről, a felvidéki Szőgyénből, az erdélyi Szovátáról és a délvidéki Magyarkanizsáról hívott Tata Város Önkormányzata vendégeket és közreműködőket a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett rendezvényeire.

Az ünnepi esmények sorát június 3-án, hétfőn 17 órakor egy kerekasztal beszélgetés nyitja a városházán, majd ezt követően, 19 órakor szentmisére kerül sor a tóvárosi Kapucinus templomban.

Másnap, június 4-én 15 óra 45 perckor koszorúzási ünnepséggel folytatódnak a megemlékezések a Szőgyénből kitelepítettek emléktáblájánál a Szőgyéni utcában. A rendezvényen dr. Szász Attila, Szőgyén polgármestere mond beszédet, közreműködik városunk díszpolgára, a szőgyéni Berényi Kornélia, továbbá Radis Afrodité, tatai gimnazista.

A Nemzeti összetartozás terén álló emlékműnél 16 óra 30 perckor kezdődik az ünnepség. Itt Molnos Ferenc szovátai önkormányzati képviselő, városunk díszpolgára tart beszédet. Az ünnepségen a tatai Radis Afrodité mellett Stefán Renáta, szovátai gimnazista mond verset.

A szabadtéri megemlékezéseket követően 18 órakor jótékonysági gálaműsor zárja a nap eseményeit a Magyary Zoltán Művelődési Központban. A rendezvényt a Pötörke Népművészeti Egyesület szervezi a magyarkanizsai "Gyöngyszemeink" iskoláskor előtti intézmény támogatására. A pötörkések immár negyedik alkalommal szerveznek gyűjtést határon túli magyar gyermekek javára. Egy felvidéki szakközépiskola, egy kárpátaljai óvoda és egy erdélyi óvoda és iskola után most a Délvidéken a sor: a néptáncrendezvényen és tempomokban összegyűjtött adomány az idén Tata legújabb testvérvárosának térségébe kerül.

E jótékonysági gálaműsoron is közreműködnek testvérvárosi vendégek: Szőgyénből Berényi Kornélia és az Iglice néptáncegyüttes, Szovátáról Stefán Renáta és diák-társai, Fülöp Katalin és Pál Csaba néptáncosok, Magyarkanizsáról pedig Szögi Evelin. Ünnepi beszédet Michl József tatai és Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester mond. A "Gyöngyszemeink" iskoláskor előtti intézményt Veselinov Ibolya igazgató asszony mutatja be. Különleges eseménye lesz a rendezvénynek, hogy a Tatán is jól ismert és kedvelt szőgyéni fafaragó, Smidt Róbert bemutatja a nemzeti összetartozást szimbolizáló, általa készített jelképet a gálaműsor közönségének.

A hivatalos programokon történő részvételen és közreműködésen túl, június 4-én délelőtt a delegációk iskolás korú tagjai felkeresik a város három oktatási intézményét, a Vaszary János Általános Iskolát, a Fazekas utcai iskolát és a Bláthy Ottó Szakközépiskolát, hogy találkozzanak tatai kortársaikkal és beszámoljanak nekik arról, milyen a magyar anyanyelvű diákok, fiatalok élete Szlovákiában, Romániában és Szerbiában.

A rendezvények részletes programja a csatolmányokban található.

AttachmentSize
Nemzeti összetartozás.pdf899.93 KB
plakat.pdf800.69 KB