Decem logoDecem text

Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben

Hadjáratra indultunk  a Felvidékre – na, nem ellenséges céllal, sőt! Kedves szőgyéni meghívásnak eleget téve, kis csapatunk – Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester, Dinga László önkormányzati képviselő, Kárpáti Csabáné, a Vaszary János Általános Iskola pedagógusa, Osgyáni Zsuzsanna nemzetközi referens, Schäfferné Czirok Vera ifjúsági és sportreferens valamint Kiss Zsolt főépítész és jómagam – április 26-án jókor reggel elindultunk, hogy részt vegyünk a dicsőséges 1848-as Tavaszi Hadjárat emlékére szervezett emlékünnepségeken. Ez egybeesett a Csongrády Lajos Alapiskola ünnepségsorozatával is, meghívásunk erre is szólt.

Fogadásunkra megjelent dr. Szász Attila, Szőgyén polgármestere is. A ragyogó napsütésben került sor az iskola névadójának – Csongrády Lajos kántortanítónak – emléktáblájánál a megemlékezésre. Szabó Melinda iskolaigazgató mondott ünnepi beszédet, majd az iskola tanulói kis műsort adtak a megjelenteknek. A versek, s a meghatóan kedves Petőfi-dal után a résztvevők a helybéli cserkészcsapat közreműködésével megkoszorúzták az emléktáblát.
Majd innét átvonultunk a Görgey-szoborhoz, amely immár az iskola udvarán lelt új környezetre. Itt a két település képviselői emlékfát ültettek az esemény tiszteletére, majd felvonultak a hagyományőrző huszárok és gyalogos társaik, akik így tavasszal végigjárják a régi, történelmi hadjárat egyes állomásait, s ennek során érkeztek Szőgyénbe is.  A korhű ruhába öltözött, korabeli fegyverekkel felszerelt délceg huszárok, a fényes szőrű lovak (izsai, és erdélyi,  gyergyószentmiklósi hagyományőrzők) sorain végignézve – nem szégyellem bevallani – különös érzések lettek úrrá rajtam. Körülnézve, a társak arcán is megfigyelhető volt a hatás. Igen, van ebben a látványban valami, ami megdobogtatja az ember szívét!
Miután a műsorvezető, Melecsky Bea köszöntötte az Európa Díjjal frissen kitüntetett Tata képviselőit, Tárnok Balázs hagyományőrző huszár mondott ünnepi köszöntőt, felidézve a régmúlt idők történéseit. A katonák díszsortűzzel tisztelegtek mindazok előtt, akik „életüket áldozták a magyar szabadságért, s aranybetűkkel írták be nevüket történelemkönyvünk lapjaira”. Ezek frázisoknak, elkoptatott közhelynek tűnő mondatok, de mindazoknak kívánom, akik szkeptikusan olvassák soraimat: próbálják ki egyszer! Ott, ahol álltunk, régen – igazán, és nem egy emlékünnepség apropójából – katonák meneteltek előre, Komárom vára felé. Nem tudták azt, amit mi már tudunk, hogy győzelmes vége lesz a vonulásuknak. A másik lehetőség is benne volt a hadjáratban. És a végét is ismerjük. Nekem összeszorult a szívem! No, de félre a tudósító személyes érzelmeivel.
Az iskolások kis műsora és egy Vesztergám Miklós klarinétművész játéka után, az ünnepség zárásaként megkoszorúztuk Görgey tábornok szobrát – s elindultunk a művelődési ház könyvtárába, ahol a szintén „hagyományőrző” – hiszen immár 13. alkalommal megrendezett – anyanyelvi vetélkedőre került sor, melyet idén nagy költőnk, Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékezve hirdetett meg a két település, Tata és Szőgyén polgármestere a Csongrády iskola tanulóinak. Szép számmal jelentkeztek a gyerekek, hat négyfős csapat indult a versenyen, hiszen a fődíj, a hosszú tatai hétvége csábító, s az előző nyertesek minden bizonnyal részletes beszámolókkal növelték játékos (harci?) kedvüket. Jó hangulatú, izgalmas vetélkedő volt, nehéz helyzetben volt a hattagú zsűri (Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester, Dinga László önkormányzati képviselő, Kárpáti Csabáné tanárnő, és a helyiek képviselői: Berényi Kornélia ny. könyvtáros, Bartal Ilona tanárnő, Smidt Veronika könyvtáros), hiszen sokféle és  sokszínű megoldásokat kaptak a kezeik közé. Könnyű dolga volt viszont a játékvezetőnek, hiszen, hogy gyorsabb s gördülékenyebb legyen a verseny, dr. Szász Attila polgármester segítette a munkáját a feladatlapok összegyűjtésével. Végül a fődíjat, a tatai hétvégét egy hatodikos csapat nyerte, Szarka Andrea igazgató-helyettes tanítványai: Bottyán Boglárka, Svajcer Antónia, Svajcer Barbara és Süli Bence. Mivel mindössze 3 ponttal szorult a második helyre a következő, ötödikes csapat, ők (név szerint: Halda Melinda, Kanyicska Réka, Sárai Monika és Komzsík Mátyás) különdíjként egy egynapos kirándulást kaptak még a minden versenyzőnek járó könyvjutalom mellé – a tatai önkormányzat jóvoltából.

(Kristófné Szabó Szerafina ny. könyvtáros)

Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Hadjárat és vetélkedő Szőgyénben
Category: