Decem logoDecem text

Szőgyéni nyugdíjas pedagógusok Tatán

2013. április 8-án autóbusz indult a szőgyéni nyugdíjasokkal az ún. „vizek“ városába Tatára, hogy eleget tegyünk az ottani nyugdíjas pedagógusok által szervezett találkozónak.
Utunk első állomása a Fazekas utcai Zeneiskolába vezetett, ahol nagy előszeretettel fogadtak bennünket. Az óvodások valamint az iskola diákjai kedves kis műsorral köszöntöttek.
Ezt követően az Agostyáni Arborétumba látogattunk, mely gyöngyszeme a községtől (Agostyán) keleti irányban elterülő gerecsei tájnak. Területe 31 hektár, közel 380 örökzöld és 40 lomblevelű fa és cserjefa alkotja, mely alapvetően fatermesztési kísérleti céllal létesült. Kialakítása 1955-ben Nemeskéri Kiss Miklós erdőmérnök javaslatára kezdődött el. A terület különlegességét már az Esterházyak is felismerték, így 1912-ben hozzáértő szemmel választották ki és telepítették be a szlavóntölgyeket, vörösfenyőket. Ezek ma az arborétum legidősebb fái. Célja a tudomány és gyakorlat összhangjának vizsgálata, mely azt  hivatott megállapítani, hogy e tájon őshonos fajoknál melyekkel lehet gyorsabban, több és értékesebb faanyagot termeszteni.  Bejáratánál egy székelykapu volt látható, ahonnan a völgybe vezető úton oregóni hamisciprusok 10-15 méter  feletti fáival találkozhattunk, de lakhelyéül szolgál különféle örökzöldnek, cserjének és számos egyéb növénynek is.
Figyelmünket egy fatáblába vésett Áprily Lajos idézet is felkeltette:

„A zápor sűrű cseppekben szakadt,
 fácán futott az odvas Bükk alatt.
 A mókus nézte félig álmosan,
 s szólt: boldog itt, akinek odva van.“

Az arborétumi tárlatvezetés után kisvonattal járhattuk körbe Tata és Tóváros nevezetességeit.
Végül Tata Város Önkormányzatának vendégei lehettünk, ahol az alpolgármester asszony (Robozné Schőnfeld Zsuzsanna) köszöntött bennünket. Külön  kitért a  közös kapcsolatok ápolásának jelentőségére és azok szükségességére, ahhonan útravalóul szánt gondolataival térthettünk haza.
A résztvevő nyugdíjasok nevében köszönjük e napot a szervezőknek és a két testvértelepülés Önkormányzatának.

(Krajcár M.)

Szőgyéni nyugdíjas pedagógusok Tatán
Szőgyéni nyugdíjas pedagógusok Tatán
Szőgyéni nyugdíjas pedagógusok Tatán
Szőgyéni nyugdíjas pedagógusok Tatán
Category: