Decem logoDecem text

Európa Díj 2013: Tata és Altötting!

Tata városa – a németországi Altöttinggel megosztva – 2013. április 23-án elnyerte az Európa Tanács Európa Díját.

A díj odaítéléséről szóló hivatalos közlemény így fogalmaz:

„A Komárom-Esztergom megyében található Tata városa 9 testvérvárosával kiterjedt és változatos cserekapcsolati hálózatot hozott létre. A 2012-ben szervezett több mint 60 esemény számos olyan kulturális, sport és iskolai cserét tett lehetővé, amelyek Tatát az európai eszme helyi szintű előmozdításának modelljévé teszik Magyarország számára.”


Az Európa Díjat, illetve az ezzel a névvel jelzett kitüntetési rendszert a strasbourgi székhelyű Európa Tanács alapította 1955-ben – olyan helyi és regionális önkormányzatok elismerésére, melyek kiemelkedően aktív szerepet vállalnak az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok terén.

A kitüntetési rendszer négy lépcsős. Első lépcsőfoka az Európai Diploma, a második a Becsület Zászló, a harmadik a Becsület Plakett és a negyedik maga az Európa Díj.

Tata városa – pályázatai alapján – 1999-ben nyerte el az Európai Diplomát, 2000-ben a Becsület Zászlót és 2004-ben a Becsület Plakettet.

Tata Város Önkormányzata az azóta eltelt időszakban is minden évben pályázott a kitüntetési rendszer legmagasabb fokozatának, az Európa Díjnak az elnyerésére. Ebben a kitüntetésben évente mindössze egy európai település részesülhet. Magyarországon eddig egyedül Szeged városa érte el ezt a sikert.

Az idei évben az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Európa Díj Albizottságához negyven pályázat érkezett be az Európa Díjra. Ebből az albizottság hivatala választotta ki a legjobb négyet.

A németországi Altötting, a lengyelországi Poznan és Slupsk és Magyarországról Tata pályázata került az Albizottság elé 2013. április 26-án Strasbourgban, hogy végül az arra leginkább érdemesnek ítélt település Európa Díjban részesüljön.

Az idei évben az Európa Díj pályázati rendszer összes fokozatát tekintve is Magyarországról egyedül Tata városa szerepelt az elismerésre javasolt illetve esélyes pályázók között.

AttachmentSize
PA 079 - Prix de l'Europe 2013.doc186.5 KB
Category: