Decem logoDecem text

A délvidéki Magyarkanizsa Tata új testvérvárosa

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete a 2007-2010. évekre szóló gazdasági programjában célként tűzte ki, hogy városunk valamennyi hazánkkal határos magyarlakta területen rendelkezzen testvértelepüléssel. Ezt a célkitűzést szem előtt tartva – egy sportbarátságnak köszönhetően – jött létre polgármesteri szintű kapcsolatfelvétel Tata és a délvidéki Magyarkanizsa között 2008-ban. Az azóta eltelt időben több területen – elsősorban a művészetek és az ifjúsági programok terén – sikeres együttműködés bontakozott ki településeink között. 2009-ben két tatai képzőművészt láttak vendégül egy magyarkanizsai alkotótáborban. Magyarkanizsai képzőművészek két ízben is kiállítottak a Fellner Jakab Kulturális Egyesület által szervezett tatai akvarell biennálékon. Magyarkanizsai gyerekek és fiatalok, valamint művész-tanárok, kézművesek 2009 óta minden évben résztvevői az augusztusi Tehetséggondozó Művészeti Táborainknak.

Önkormányzatunk 2011-ben, együttműködve Magyarkanizsa önkormányzatával, a Délvidékről és Magyarkanizsáról hirdette meg hagyományos testvérvárosi vetélkedőjét a tatai középiskolások számára. Ezt követően egyre sűrűbbé váltak a látogatások a két település között. A 2011. év folyamán nem kevesebb, mint 11 „hivatalos” alkalommal találkozhattak tataiak és magyarkanizsaiak egymással. Tatára összesen 23 vendég érkezett, Magyarkanizsára 18-an utaztak városunkból. A közös programok közül kiemelkedett az az október 15-i tatai találkozó, amelynek keretében Nyilas Mihály polgármester úr a tatai képviselő-testület tagjai, az intézményvezetők, valamint a kistérségi polgármesterek számára bemutatta városát és Magyarkanizsa községet.

Ezen a találkozón fogalmazódott meg az a terv, hogy 2012-ben hivatalos kapcsolatkötésre kerüljön sor a két város között. A magyarkanizsai képviselő-testület 2012. február 21-én alkotott rendeletet „Magyarkanizsa község és a magyarországi Tata város együttműködésre (testvérvárosi kapcsolatra) lépéséről”.

A testvérvárosi megállapodás aláírására 2012. július 4-én került sor a tatai polgármesteri hivatalban.

A délvidéki Magyarkanizsa Tata új testvérvárosa
A délvidéki Magyarkanizsa Tata új testvérvárosa
AttachmentSize
Meghívó testvérvárosi ünnepségre.pdf83.9 KB
Megállapodás.pdf598.69 KB
Category: