Decem logoDecem text

X. Tatai Tehetséggondozó Művészeti Tábor

Tata Város Önkormányzata 2003 óta minden év augusztusában egyhetes táborozást szervez ügyes kezű, a művészetekre fogékony tatai, szőgyéni és szovátai gyermekek és fiatalok számára. Néhány év óta magyarkanizsai résztvevői is vannak a tábornak. A tábor célja a tehetséggondozás, a gyermekek alkotói motivációjának kibontakoztatása, valamint a résztvevők nemzeti azonosságtudatának és Tata testvérvárosi kapcsolatainak erősítése.


Valószínűleg a tábor nyugodt, barátságos légkörének, családias hangulatának is köszönhető, hogy mind a szlovákiai Szőgyénből, mind a romániai Szovátáról és a szerbiai Magyarkanizsáról, valamint természetesen Tatáról is több vissza-visszatérő résztvevőnk van.

Az idei táborozásban 5 tatai, 6 szőgyéni, 7 szovátai és 4 magyarkanizsai gyermek, illetve fiatal vesz részt.

A táborok minden évben egy-egy konkrét témakörhöz kapcsolódnak. Az idei tábor témája – a mozgás.

A képző- és iparművészeti, valamint kultúrtörténeti foglalkozások vezetésében eddig – a teljesség igénye nélkül – a következő helyi és vendég művészek, pedagógusok közreműködtek: Sulyok Teréz művész-tanár, Gútay János művész-tanár, Gútay Jánosné tanár, Cs. Kiss Ernő fafaragó, Csiszár József keramikus, Nyikus Anna népi iparművész, Horváthné Frank Brigitta tanár, Lengyel Gábor művész-tanár, Szegvári Emese kosárfonó, Kristófné Szabó Szerafina könyvtáros, Gyarmati Lajos építész, Juhász Zsuzsanna ruhatervező, Kamenár Csilla rekesz-zománc készítő, Janka Ferencné kézműves, Kóthay Péter művész-tanár, Szabó Éva múzeumpedagógus, továbbá Smidt Róbert szőgyéni fafaragó, Szabó László pusztinai művész-tanár, Muhi Zsuzsanna magyarkanizsai kézműves, Sárkány József magyarkanizsai művész-tanár és Baracska Árpád szőgyéni grafikus.

A tábort immáron több éve két szekcióban szervezzük. A szépművészeti szekció idei programjában festészeti, grafikai és szobrászati foglalkozások, az iparművészeti szekció „órarendjében” fazekasság, textilezés, rekesz-zománcozás, batikolás és egyéb kézműves ügyeskedések szerepelnek.

A jubileumi alkalomra tekintettel az idei táborozók egy nagyméretű közös festményt (pannót) is készítenek, melynek hármas témája a művészetek, a mozgás és a barátság. A pannó a Menner Bernát Zeneiskola földszinti folyosóját díszíti majd.

A tábor rendszeres intézményi partnere a Bláthy Ottó Szakközépiskola, a Menner Bernát Zeneiskola és a Fazekas utcai általános iskola, valamint a Kuny Domokos Megyei Múzeum.

A tábor utolsó napján a szokásoknak megfelelően záró rendezvényt tartunk, amelyen értékeljük az elvégzett munkát és bemutatjuk az elkészített alkotásokat. Erre az eseményre


2012. augusztus 4-én, szombaton, 14 órai kezdettel kerül sor
a Menner Bernát Zeneiskolában
(Tata, Fazekas u. 47.)


A táborzáró rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak a tábor résztvevői és Tata Város Önkormányzata.