Decem logoDecem text

Tatai könyvadomány a szovátai városi könyvtárnak

A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár lehetőségeihez mérten korábban is adományozott könyveket határon túli könyvtáraknak. Eddig elsősorban a tataiak által felajánlott könyvek összegyűjtésével és kijuttatásával igyekeztünk frissíteni az ottani könyvtárak állományát.


2011 őszén a Kölcsey Ferenc Alapítvány pályázatot hirdetett „Testvérkönyvtár” címmel hazai könyvtárak számára, hogy könyvadománnyal támogathassák határon túli magyar testvérintézményüket, illetve testvérszervezetüket. A pályázat keretében a pályázónak vállalnia kellett, hogy az elnyert összegből értékes tartalmú szépirodalmat, szakirodalmat, gyermekirodalmat vásárol a hazai könyvtermésből a partner igényelnek megfelelően.
Tata határon túli magyar testvértelepülései közül Szőgyén már részesült hasonló támogatásban könyvtárunk segítségével, ezért úgy gondoltuk, hogy ezzel a pályázattal megpróbáljuk szorosabbá tenni a szakmai együttműködést a szovátai városi könyvtárral is.
Tájékozódásunk nyomán kiderült: leginkább klasszikus olvasmányokra (kötelezőkre, ottani szóhasználattal élve: házi olvasmányokra), kortárs magyar szerzők műveire, valamint alap kézikönyvekre, szótárakra, nyelvészeti, helyesírási témájú szakkönyvekre lenne szükség és igény. A sikeres pályázat eredményeképpen 150.000 Ft értékben tudtunk ilyen témájú könyveket vásárolni. A könyvcsomagok ünnepélyes átadására 2012. március 1-jén került sor a könyvtár átalakított gyermekkönyvtári részlegében. Szováta részéről Lőrintz Gabriella, a szovátai Rotary Klub képviselője vette át az ajándékot.
A könyvadomány átadását követően – a további szakmai együttműködést elősegítendő – meghívtuk a szovátai könyvtár igazgatóját és munkatársát az október első hetében tartandó őszi könyvtári hét rendezvényeire.

Márkusné Sinkó Ildikó
igazgató
Móricz Zsigmond Városi Könyvtár

 


 

Tatai könyvadomány a szovátai városi könyvtárnak
Tatai könyvadomány a szovátai városi könyvtárnak
Tatai könyvadomány a szovátai városi könyvtárnak
Tatai könyvadomány a szovátai városi könyvtárnak
Category: