Decem logoDecem text

Bláthys diákok Szovátán

A szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport meghívására, a tatai polgármesteri hivatal anyagi támogatásával, bláthys diákok egy kis csoportja az intézmény igazgatójának és egy kísérő tanárnak az irányításával 2011. október 21-23 között Szovátára látogatott.

A hat diák számára ez az utazás jutalom volt. Hárman a tavalyi Magyarkanizsáról szóló vetélkedő különdíjasai voltak, név szerint: Csige Evelin, Mesterházy Alexandra, Bognár Klaudia; a csoport másik fele, három fiú, a kollégiumi, iskolai közösségért végzett munkáért, versenyeken való sikeres szereplésért részesült a jutalomutazásban: Nagy József, Nemes Bence, Kiss Miklós.
A három napból az első utazással telt, a második nap kezdődtek az ottani programok. A vendéglátó iskola tanárai egy szépen összeállított kirándulás keretében mutatták be a vendégeknek iskolájukat, városuk és a környék nevezetességeit. A projekt, amelynek keretében nemcsak a tatai iskolát, hanem egy püspökladányi középiskolát is meghívtak erdélyi barátaink „Folklórunk Identitásunk- III. Hagyományőrző Napok” címet viselte. 
A kirándulások valóban a fenti témának megfelelően alakultak: a parajdi sókanyon, a korondi kézművesműhely, Kalonda-tetőn a szénégetők életének, munkájának megismerése, farkaslaki műemléklátogatás, Orbán Balázs kapuk megtekintése, Székelyudvarhely, Homoród, Szentegyháza.
A kirándulásoknál talán még fontosabb volt a kapcsolatépítés. A Bláthy Iskola igazgatója és a szovátai iskolacsoport vezetője között kialakult személyes párbeszéd egy hosszabb kapcsolat indulásának tekinthető. A tatai, szovátai és püspökladányi fiúk-lányok között a rövid két nap alatt olyan szoros barátságok alakultak, melyek a búcsúzás alkalmával könnyekre fakasztották némelyiküket. A tatai diákok által írt élménybeszámolókból is egyértelműen kitűnik, hogy a fiatalok nagyon jól érezték magukat Erdélyben, és várják az újabb találkozást, amelynek helyszíne természetesen Tata lesz.

Nagyné Czifra Hajnalka


 

Bláthys diákok Szovátán
Bláthys diákok Szovátán
Bláthys diákok Szovátán
Bláthys diákok Szovátán
Category: