Decem logoDecem text

"Kőkútis" diákok csereprogramja a barátság jegyében

A Kőkúti Általános Iskola és a Gerlingeni Reáliskola diákcsere programja 12 éves múltra tekint vissza.
1998-ban fordultam Gerlingen városához azzal a kéréssel, hogy a testvérvárosi kapcsolat keretén belül a német nyelv oktatását segítő szakmai programot hozzunk létre. Az első találkozásra Tatán került sor 1999 júniusában. Azóta 8 fogadó és 8 küldő program szerevezésére került sor.

A jó kapcsolatok eredményeképpen tovább bővült az együttműködések köre. 2002-ben a Nemzetközi Iskolai Program záró eseményeként a tatai diákok Vesoul-ban, Gerlingen testvérvárosában vendégeskedtek. 2003-ban és 2008-ban iskolánk jubileumi ünnepségén partneriskolánk tanárai vettek részt. 2009-ben diákjaink focitornán szerepeltek Gerlingenben. 2010-ben a Gerlingeni Reáliskola 50 éves jubileumi ünnepségére iskolánk vezetősége, valamint régi diákcserés tanulóink szüleikkel együtt utaztak Gerlingenbe.
A Baden-Württembergi Oktatási Minisztérium valamint Komárom-Esztergom megye akkori Pedagógiai Intézetének támogatásával német vendégtanárok vezetésével egyhetes továbbképzésre került sor: „Német mint idegennyelv oktatása” témakörben.
Ezek a programok iskolánk több száz diákjának tanulmányi előmeneteléhez nyújtottak/nyújtanak  szakmailag igényes magas szintű támogatást.
A látogatások során a gyerekek megismerhetnek más európai iskolarendszereket, szélesedik látókörük. A csereprogramok személyiség- és közösségfejlesztő ereje erősíti diákjaink összetartozását. Tatai diákokként évek óta viszik iskolánk, valamint városunk jó hírét. A tatai és a gerlingeni családok nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a programok lebonyolításához.
Ebben az évben márciusban láttuk vendégül a Reáliskola tanulóit. A tavaszi találkozás után mi utaztunk Gerlingenbe 16 diákkal. Jakab Katalin kolléganőm fiatal kora ellenére, rutinosan segített a hosszú úton. A szülők és a gyerekek "régi ismerősként" üdvözölték a csapatot.
A Városházán az alpolgármester asszony Martina Koch-Haßdenteufel fogadott bennünket hangulatos beszélgetés keretében, melynek során bepillantást nyerhettünk Gerlingen hétköznapjainak szervezésébe. A fogadó gyerekekkel együtt voltunk tanórákon, uszodában, közösen felfedeztük a várost. Stuttgartban megtekintettük az új stadiont, elmentünk a Mercedes-Benz Múzeumba. Diákjainknak nagy élményt jelentett az Europa-Park, hiszen szorosan kapcsolódik a tananyagunkhoz: európai országok, nyelvek, nevezetességek; természetesen németül. Sikerült eljutnunk Franciaországba is: Strasbourgban megnéztük az Európai Parlamentet. Hazafelé pedig néhány órát eltölthettünk „Legolandban”.
Az utazási költségek csökkentéséhez pályázatok készültek: támogatást kaptunk a „Donauschwäbische Kulturstiftung des Landes Baden-Württemberg” alapítványtól, Gerlingen és Tata városoktól, továbbá a Kőkút Képességfejlesztő Alapítványtól.
Büszke vagyok tanítványainkra. Idegen környezetben jelesre vizsgáztak. Németországi kirándulásunk sok-sok élményben bővelkedő rendhagyó németóra volt.
Amint egy gerlingeni újság a diákcsere kapcsán fogalmazott: „Az Európáról szóló szalagcímeket elsősorban Strasbourgban, vagy Brüsszelben írják. Ezzel szemben az európai eszmeiség megvalósításáról szóló sikertörténetek gyakran kis közösségektől származnak.”
„...Nagyon jó volt. Eljött az utolsó nap, amikor barátainktól el kellett búcsúznunk. Sokan sírtak, köztük én is.... Nehéz volt tőlük elválni. Olyan volt, mintha abban a családban nőttem volna fel.”  (Czunyi Fanni 6.b osztály)

Adrián Melinda - német nyelvi munkaközösség-vezető, programfelelős


 

"Kőkútis" diákok csereprogramja a barátság jegyében
"Kőkútis" diákok csereprogramja a barátság jegyében
"Kőkútis" diákok csereprogramja a barátság jegyében
Category: